iBookstore

Att ha en iPhone, iPad eller iPod handlar inte bara om nöje och kommunikation utan också om lärdom och läsning. Även om man som läsare tillhör den kategorin av människor som föredrar riktiga böcker, bibliotek och boklådor så är det trots det ett faktum att e-boken kommit för att stanna. Människor idag befinner sig ständigt på resande fot, vare sig det är i nöjes- eller affärssyfte, och det är oändligt behändigt att kunna ha ett helt bibliotek med sig i fickan eller väskan.

Idag så finns iBookstore tillgängligt på arton olika språk, inklusive svenska, och utbudet ökar ständigt. Böckerna kommer i två format: PDF och det mer formbara Epub där man kan göra vissa konfigurationen för att texten skall vara så lättläst och angenäm som möjligt. Man kan bland annat ändra på bokstävernas storlek, liksom textstilen så att man kan läsa i olika format som Times New Roman, Verdana, Palatino och Baskerville – allt efter tycke och smak. Önskar man kan man också ändra på sidornas bakgrundsfärd, som vitt, sepia eller svart, och bokstavsfärgen därefter och på sätt kan varje läsare få en optimal upplevelse. En relativt ny aspekt är man idag också kan använda en gråskala samt en automatisk funktion där den bästa bakgrunden för olika tider på dagen.

Så hur är det med utbudet? Det växer konstant men huvudspråket är fortfarande engelska. Stora publiceringshus som Penguin, HarperCollins och MacMilllan samarbetar med boklådan och har specialutgåvor för Apples format. Det finns hela encyklopedier att köpa och ladda ner liksom romaner och barnböcker och genom ett smart lagringssystem har man en virtuell bokhylla i sin telefon eller padda. Man kan också söka igenom hela sitt bibliotek om man söker efter ett visst namn, en fras eller ett ord.

Att läsa en e-book är idag inte långt ifrån en fysisk bok och det ser ut som denna teknologi har kommit för att stanna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *