Iphonens historia och de olika modellerna

I början av 2000-talet firade Apple stora triumfer med sin nyskapande design och sina ”måste-ha”-produkter, med iPod i främsta rummet. Steve Jobs och hans chefsdesigner Jonathan Ive kom snart på idén att Apple borde ha alla förutsättningar att även ge sig in på marknaden för mobiltelefoner. Tanken var att Apple skulle bygga vidare på framgångarna med mediaspelaren iPod Touch och helt enkelt inlemma mobilfunktioner i denna.

Första Iphonen

Utvecklingen omgärdades av mängder av rykten, men det blev ändå en enormuppståndelse när Apple presenterade sin första version av iPhone i januari 2007. Jämfört med dagens varianter av iPhone var denna första version inget särskilt. Den hade inte 3G och kameran hade en upplösning på blygsamma 2 megapixel. Det var dock inte i första hand prestandan som fick uppmärksamheten. I stället riktades fokus på den stilrena designen, som var helt ny för mobiltelefoner, samt det intuitiva användargränssnittet. Iphone blev faktiskt utsedd till årets uppfinning av anrika magasinet Time Magazine.

I juli 2008 släppte sedan Apple en förbättrad version av iPhone (iPhone 3G). Som namnet antyder hade denna iPhone uppkoppling via 3G, vilket gjorde den betydligt mer mångsidig än den första versionen.

Iphone 3gs

Det var dock iPhone 3GS som blev den första riktiga storsäljaren för Apple. Med många fler valmöjligheter vad gäller lagringsutrymme, en kamera på 3 megapixel, videoinspelning, snabbare uppkoppling mot Internet samt röststyrning blev iPhone 3GS mobiltelefonen alla ville ha. Det är faktiskt så att Apple upphörde med tillverkningen av denna version så sent som i september 2012.

Iphone 4s

Nästa modell, iPhone 4, blev också den en storsäljare. Det var till exempel medden här modellen som iPhone blev den vanligaste typen av smartphone på den svenska marknaden. Den stora skillnaden mellan 3GS och 4 var att Apple utvecklade en helt ny kamera med 5 megapixel och inspelning i 720p video.

I oktober 2011 lanserades sedan iPhone 4S, som i mångt och mycket påminner om iPhone 4. De två stora skillnaderna är att den senare modellen är betydligt snabbare samt att kameran i iPhone 4S har en betydligt högre kvalitet.

Det är faktiskt samma kamera som sitter i iPhone 4S som i iPhone 5. I övrigt är skillnaderna betydande.