Allt du vill veta om Apples grundare Steve Jobs

Få företagsledare är så mytomspunna som Steve Jobs, grundaren av Apple. Genom nästan fyra decennier var Jobs den självklare ledaren för Apple – företaget som vågade bryta mönster och stå ut från mängden när det gäller datorer och hemelektronik. Tyvärr gick Steve Jobs bort alldeles för tidigt. Han avled i cancer den 5 oktober 2011 vid 56 års ålder.

Jobs och AppleSteve Jobs

Jobs kom som barn tidigt i kontakt med teknik. Hans far, Paul Jobs, arbetade för ett företag som tillverkade lasrar, och var inte sen med att introducera sin son för teknik. Jobs mor, Clara, var revisor och var noga med att Steve skulle lära sig läsa och räkna tidigt.

Kärlekshistorien mellan Jobs och Apple inleddes 1976, då den nära vännen Steve Wozniak visade Jobs en rudimentär persondator. Datorns låda var tillverkad i trä och man var tvungen att köpa till en egen skärm. Jobs såg snart potentialen i produkten och det dröjde inte länge förrän Jobs och Wozniak var i full gång med att utveckla en uppföljare.

I början av 1980-talet var Steve Jobs en av de mest dynamiska och framgångsrika företagsledarna i världen. Hans vision om att Apple skulle skapa de mest användarvänliga persondatorerna bar frukt. År 1985 uppstår dock problem med VD:n John Sculley. Det slutade med att Steve Jobs blev tvungen att lämna Apple.

Pixar och NeXT

Jobs blev ordentligt nedslagen över att behöva lämna sitt skötebarn, men han använde sin revanschvilja för att skapa nya företag. 1986 köpte han en del av George Lucas produktionsbolag Lucasfilm Ltd. Bolaget fick namnet Pixar Animation, ett namn som sedan dess har varit känt för tecknade filmer (bland annat succén Toy Story). Han grundade också företaget NeXT Computer – ett företag som inriktade sig på att skapa mycket kraftfulla arbetsstationer.

Återkomsten till Apple

Apple hade haft stora problem ända sedan Jobs lämnade. I slutet av 1990-talet insåg ledningen för Apple att det skulle vara en god idé att ta tillbaka Jobs till det företag han en gång startade. Apple köpte NeXT och Steve Jobs följde med. Från 2000 fram till sin död 2011 var Jobs VD för Apple under företagets enorma uppsving.