Trött på Iphonens glas – måste vara bättre på nästa

Allt sedan Apple släppte sin allra första version av iPhone har det strömmat in klagomål om glasets kvalitet. Det finns i grunden tre problem med glaset på iPhone. För det första är det lätt hänt att glaset helt enkelt krossas när man tappar sin iPhone i golvet. Det har faktiskt hänt mig två gånger. För det andra är skärmen mycket känslig för repor. Att stoppa telefonen i samma ficka som man har mynt eller nycklar är inte en bra idé. För det tredje finns det ganska många exempel på att ramen kring skärmen blir nedsänkt efter en tids användande. När detta sker kan det bli ett glapp mellan ramen och skärmen, vilket gör att skärmen får en sämre respons. I förlängningen kan glaset till och med släppa.

Iphonens glas springer för lätt

Den huvudsakliga orsaken till att det ofta är problem med glaset på iPhone är att glaset är så tunt och känsligt. Att det är så beror på att Apple vill att användarna ska få den bästa och snabbast möjliga responsen vid användning. Att denna lösning ger upphov till nackdelar är något som Apple helt enkelt har valt att lägga mindre vikt vid.

På iPhone 5 ryktas det dock om att Apple tagit till sig av kritiken. Det jag läst är att jämfört med föregångaren iPhone 4S ska glaset vara upp till 20 procent starkare och mer slitstarkt. Det har att göra med att Apple använder ett glas av typen Gorilla Glass 2. Många jag känner, som har telefoner med liknande glas,  har i princip misshandlat sina lurar och glaset har hållit för den mest omilda behandling. Med ett skärmskydd i form av genomskinlig plastfilm minskar man dessutom risken att skärmen blir repig.