Apples historia

Apple logo

Apple Inc. är idag världens högst värderade företag. Vägen dit har dock varit allt annat än spikrak. Under några år i början av 1990-talet var Apple faktiskt nära att gå i konkurs. Detta enorma företag startades i ett garage 1976. Det var vännerna Steve Jobs och Steve Wozniak som grundade Apple med tanken att göra persondatorer med en annan utformning och en bättre användarvänlighet än vad som var norm på den tiden.

Hur företaget kom att heta Apple finns det många teorier om. En vanlig teori är att Steve Jobs helt enkelt älskade äpplen, mycket på grund av att han sommarjobbade en tid på en fruktträdgård. En annan teori är att Jobs och Wozniak ville att deras företag skulle komma före datortillverkaren Atari i telefonkatalogen.

Apples barndom

Det var Steve Wozniak som tog fram en första prototyp till en persondator. Datorn fick namnet Apple I. Wozniak presenterade datorn för sin vän Steve Jobs, som genast insåg att Wozniaks skapelse kunde bli något riktigt stort. Under de första åren tillverkade och sålde Wozniak och Jobs några hundra datorer, mestadels till personer i umgängeskretsen. I början av 1980-talet tog sedan utvecklingen fart och Apple fick stora summor pengar från investerare att använda för att utveckla sitt produktsortiment. När modellen Macintosh lanserades 1984 var Apple den absolut hetaste datortillverkaren i världen.

Apple på senare tid

Efter att Apple varit rent konkursmässigt under stora delar av 1990-talet inleddes en mindre revolution i slutet av just det årtiondet. Steve Jobs, tillsammans med den brittiske designern Jonathan Ive, tog då fram ett helt nytt formspråk för Apples produkter. Vid samma tid började Apple skissa på en hel serie av nya konsumentvaror, som då var långt ifrån Apples kärnverksamhet.

Den första större succén under den nya eran var Imac, en persondator med ett minst sagt udda utseende. Strax därefter lanserades den första versionen av iPad, en mp3-spelare som snabbt tog hela världen med storm.

Sedan millennieskiftet har Apple varit en drivande faktor när det gäller konsumentelektronik. Efter iPod kom mobiltelefonen iPhone. Därefter kom surfplattan iPad. Apple har också skapat en mjukvara för nedladdning av innehåll från nätet, nämligen iTunes. Samtidigt har man fortsatt att utveckla både stationära och bärbara datorer.