iPhone 5 är här

Som alla Apple-älskare har väntat! Nu är iPhone 5 äntligen här. Redan förra hösten var det ju många som spekulerade i att Apple skulle släppa iPhone 5 men i stället valde man att göra mindre uppdateringar i modellen iPhone 4. Med iPhone 5 har Apple dock inte sparat på krutet. Att man dessutom har specialanpassat den nya versionen av operativsystemet (iOS 6) för den nya modellen gör att att iPhone 5 är en helt annan smartphone än föregångaren. Jag har använt en iPhone 5 på prov och det här är mina första kommentarer.

iPhone5 uppackning

Det första man märker när man håller i en iPhone 5 är att den är större än sina föregångare. Vad Apple har gjort är att trycka in en 4-tums skärm i den nya modellen. Det gör att iPhone 5 är längre än exempelvis iPhone 4S. Den extra längden gör att man får plats med en extra rad ikoner på hemskärmarna. På bredden är de två modellerna dock lika stora. Vad gäller storleken överlag är Apples egna uppgifter att iPhone 5 är 18% tunnare och 20% lättare än iPhone 4S. Det märks faktiskt när man håller telefonen i handen.

När det gäller processorn har Apple använt sitt helt nya A6-chip i den nya modellen. Jämfört med den föregående modellen är iPhone 5 nästan dubbelt så snabb, både när det gäller databehandling och grafik. När jag testade den nya modellen märkte jag snabbt att det är en helt annan fart i det nya chippet.

Jag använder min iPhone främst med trådlös uppkoppling så för mig är det mycket viktigt att uppkopplingen är stabil och snabb. När jag testade iPhone 5 blev jag mycket positivt överraskad. All överföring sker blixtsnabbt. Inte för att jag någon gång kom upp i 150 Mbit/s men jag kan säga att det går mycket snabbt att ladda hela filmer från exempelvis YouTube.