Skillnader mellan iPhone 5 och iPhone 4S

På en del sätt kan man säga att iPhone 5 är en helt annan mobiltelefonen än iPhone 4S. Samtidigt kan man med fog påstå att iPhone 5 är en direkt vidareutveckling av den tidigare modellen. Iphone 5 har många saker gemensamt med iPhone 4S (bland annat kan de använda samma operativsystem), men det finns även flera betydande skillnader.

4s och 5 bredvid varandra

Storleken är en betydande skillnad. I iPhone 5 har Apple stoppat in den efterlängtade retinaskärmen på 4 tum, som det har ryktats om så länge. Med en 4-tums skärm blir det betydligt enklare att navigera på skärmen och att läsa text. För första gången är en iPhone nu även ett reellt alternativ om man vill se på film. Jag är klart imponerad över den nya skärmen. Den är kristallklar och är extremt ljusstark. Intressant är skärmens större storlek inte har lett till en ökad vikt eller ökad bredd på telefonen. En iPhone 5 väger mindre och är tunnare än en iPhone 4S.

Anslutningen till datorn är något som Apple har gjort om helt med iPhone 5. I stället för att använda en 30-stiftskontakt ska iPhone 5 användas med Apples nya lightning-kontakt. Med denna nya anslutning blir det inte bara enklare att ansluta telefonen till datorn – dataöverföringen går dessutom mycket snabbare.

Lagringskapaciteten är en tredje sak som verkligen skiljer iPhone 5 från sin föregångare. Iphone 4S fanns bara i en modell, nämligen 16 GB. Iphone 5 finns i tre modeller, nämligen 16 GB, 32 GB och 64 GB. En iPhone 5 kan mycket väl användas som en komplett mediaspelare eftersom den rymmer många tusen låtar och mängder av filmer.