Mobilkameror blir bättre och bättre

Idag så bär de flesta av oss runt på någon typ av av smartphone då också en kamera, just därför är mobilkameran idag den mest populära kameran som finns. Många som ska köpa en ny telefon gör faktiskt sitt beslut beroende på hur bra kameran verkar vara. Idag har de flesta nya telefoner en relativt bra kamera, nu ligger mycket fokus på funktioner som i sin tur kan hjälpa dig att ta en mer intressant bild. Vilka funktioner finns och vad gör de för nytta? Vi tänkte prata lite om några av dessa funktioner och vad de kan hjälpa dig med med i ditt fotograferande.

Porträttläge med skärpedjup

Eftersom mobilkameran idag används som en allroundkamera så kan olika fotolägen eller funktioner vara bra att ha till hands. Porträttläge är en användbar funktion för den som gärna tar bilder på till exempel, vänner och bekanta. Många telefoner med porträttläge har idag en funktion som gör bakgrunden runt personen oskarp och lyfter fram motivet, vilket får bilden att se lite proffsigare ut. Det funkar även utmärkt på andra motiv än bara personer, det kan vara ett föremål du vill lyfta fram. Vill man bli av med bakgrunden helt så erbjuder de senare iPhone-modellerna en funktion som gör bakgrunden helt svart.

Manuellt läge

Har man lite kameravana så vill man ofta göra en del av inställningarna själv så att man får den bild man är ute efter. Det har blivit lite vanligare att vissa tillverkare implementerar ett manuellt kameraläge i telefonerna, och det uppskattas av många. Har man möjligheten att ställa in exempelvis slutartid så kan man experimentera med ljuset i sina bilder och få en hel del spännande resultat. Det finns ibland också möjlighet att ställa in ISO-tal som kan hjälpa dig när du tar bilder i en mörkare miljö. Är du en person som gärna gör inställningarna i kameran själv så är detta helt klart något du bör leta efter när du köper en telefon.

AI-kamera

Artificiell intelligens dyker nu upp i fler och fler sammanhang, mobilkameror är inte ett undantag. Denna teknik kan identifiera vilken typ av motiv du riktar kameran mot och utifrån den informationen sedan avgöra vilka inställningar som lämpar sig. Tar du till exempel en bild på ett naturmotiv så kan till exempel färger förstärkas och ljus optimeras så bilden upplevs mer levande. Beroende på vilken telefon man väljer så varierar det hur mycket tekniken klarar av och hur bra resultatet blir. I vilket fall så är det helt klart något intressant som man bör kolla närmare på innan man väljer telefon.